Doe een aanvraag

Een onvergetelijke tijd voor kinderen en hun gedetineerde vaders

Stichting Steunfonds heeft financiering verleend aan de organisatie van het Herfstkamp, een kamp voor kinderen samen met hun vader, die ze normaal moeten missen omdat hij in de gevangenis zit.

Het waren in 2021 twee onvergetelijke herfstkampen voor kinderen en vaders. En dat geldt zeker ook voor de vrijwilligers en de betrokkenen in de PI.

Er deden 18 kinderen en 14 vaders mee in Vught en Veenhuizen. De deelnemers werden begeleid door in totaal 16 vrijwilligers. De organisatie ‘Het Vergeten Kind’ heeft de vrijwilligers getraind. Deze organisatie heeft jarenlange ervaring met het organiseren van vakantiekampen voor kinderen met een rugzak. Mede dankzij hen waren de vrijwilligers in staat om de juiste begeleiding te bieden aan de deelnemende kinderen.

Wat extra belangrijk is om te benoemen is dat veel vaders hun kinderen al maanden niet meer gezien hadden door de COVID-19-maatregelen. Gevangenissen waren veelal gesloten voor bezoek en als er wel bezoek mogelijk was dan zaten daar allerlei restricties aan vast. Het was voor hen dus heel bijzonder om nu een week samen te zijn en te kunnen knuffelen zonder voorwaarden en restricties.

Tijdens de week kwamen er verschillende emoties bij de kinderen en vaders voorbij: boosheid, onmacht, verdriet, maar vooral ook veel vreugde, geluk en ontroering door weer even samen te zijn. Tijdens de week stapten de vaders weer in hun vaderrol en pasten ze (onbewust) allerlei opvoedtechnieken toe: samenwerken, overleggen, motiveren, troosten, stimuleren, aanspreken en corrigeren.

Wat dit jaar extra bijzonder maakte, was dat bij de ‘talentshow’ ook bezoek aanwezig mocht zijn. Moeders, broertjes en zusjes die niet mee konden doen en opa’s en oma’s kwamen langs. Ze werden ook samen op de foto gezet; iets dat voor velen al maanden, zo niet jaren, geleden was. Je begrijpt pas echt hoe belangrijk dit is, als je de reacties van de gezinnen ziet.

Naast alle mooie momenten zorgde een week samen ook voor heftige momenten. Zo gaven meerdere vaders aan, dat het een week was die ze nooit meer vergeten, maar daarnaast dat het ook veel te verwerken geeft en dat het enorm confronterend was.

Een vader: “Door weer eens drie dagen intensief samen te zijn, voel ik ook weer wat ik mis en dat doet pijn”. Zijn dochtertje, een heerlijke spring in het veld, zat net voor het afscheid ook wat sip te kijken. “wat is er”? " werd er aan haar gevraagd. "Nou het was heel leuk en zo, maar nu ga ik papa weer zo missen”.

Alle betrokkenen uit de PI’s in Vught en Veenhuizen kijken terug op een meer dan succesvol herfstkamp en kijken uit naar het vervolg in 2022

Foto's

Bekijk andere projecten

cross