Doe een aanvraag

Nacht van de Tijd 2023

Op 25 maart, de avond voordat de tijd een uur vooruit gezet werd en in het eerste weekend van de lengte, vond de Nacht van de Tijd plaats. Een avond met gesprek, ontmoeting, inspiratie en bezieling die mede dankzij de financiële steun van Stichting Steunfonds kon worden georganiseerd.

Nacht van de Tijd

Op zaterdag 25 maart vond in de Jacobikerk in Utrecht de Nacht van de Tijd plaats. Een avond met volop ruimte voor gesprek, ontmoeting, inspiratie en bezieling. Ongeveer 130 deelnemers hebben gezamenlijk de tijd overdacht, ingeademd, beluisterd, bezongen en vormgegeven. Deze thema-avond heeft plaats kunnen vinden mede dankzij een financiële bijdrage van Stichting Steunfonds.

Ruimte voor bezinning en bezieling

De Nacht van de Tijd is een initiatief van de Utrechtse jonge community ViaJacobi. Het hele jaar door organiseren zij activiteiten, thema-avonden, festivals, debatten, retraites en andere samenkomsten waarin bezinning en bezieling centraal staan. Samen in gesprek te gaan over levensvragen en actuele maatschappelijke thema's draagt immers bij aan een betekenisvol leven. De Nacht van de Tijd is een nieuw opgezette thema-avond gericht op een divers publiek. Zowel in kleine groepen als gezamenlijk worden goede gesprekken over zingeving en levensvragen gevoerd.

Een van de hoogtepunten van de avond was een lezing door prof. dr. Beatrice de Graaf, als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht. Beatrice de Graaf is gespecialiseerd in de geschiedenis van veiligheid, (counter)terrorisme en internationale betrekkingen. Haar lezing over reacties op crises in verschillende tijden, riep deelnemers op tot reflectie op de waarden die van belang zijn in onze samenleving.

Intensief beleven van tijd

Daarnaast was er tijdens de Nacht van de Tijd ook volop ruimte om zelf ook creatief aan de slag te gaan met het thema 'Tijd'. In kleinere groepen kon aan een divers aanbod van workshops worden deelgenomen, waar aan de hand van de eigen interesses van deelnemers volop ruimte was om de tijd intensief te beleven. Zo verzorgde radio-DJ Herman Hofman een workshop waarin stilgestaan werd bij de muzikale beleving van tijd. Theoloog Tabitha van Krimpen begeleidde een gesprek over het integreren van rust in je dagelijkse ritme. En wie de tijd juist even helemaal wilde vergeten, kon zich helemaal te focussen op het maken van een prachtige linosnede.

De deelnemers waren bijzonder enthousiast over de invulling van de workshops. Door de kleine groepen ontstonden goede gesprekken en waardevolle ontmoetingen. Dankzij het grote succes zal de Nacht van Tijd naar verwachting een terugkerend tweejaarlijks evenement worden!

Zelf financiële steun aanvragen?

Organiseer jij binnenkort zelf een thema-avond, workshop of lezing? Of houd jij je als vrijwilliger op een andere manier bezig met een project gericht op de ontwikkeling en vorming (in brede zin) van jeugd en jongeren tot 30 jaar? Stichting Steunfonds helpt jouw project graag op weg met financiële ondersteuning. Check op de informatiepagina of jouw project in aanmerking komt of doe de snelle check van 7 vragen.

Foto's

Bekijk andere projecten

cross